Theadamlife

Happy new year!

Kategori: På svenska

Today over one billion people in the world is celebrate new years eve. It's Chinese New Years! I wish all my friends over there all the best for the new year, the year of the Tiger!


2010 is the year of the tiger in the chinese moon calendar

Jag känner att jag har en lite speciell relation nu till det asiatiska nyåret på grund av alla kompisar jag fick i Taiwan. Jag önskar verkligen att jag kunnat få uppleva firandet för fyrverkerierna lär vara helt otroliga! Jag menar fyrverkerierna kommer ju ändå från Kina så de de ju experter ;)

Här är nu lite info om hur nyåret firas, allt ska jämt vara så himla symboliskt så det är ganska komplicerade saker somsker där borta inatt. 

Hur firas det kinesiska nyåret?

– I Kina är nyårsafton det viktigaste tillfället för familjen att träffas. Alla åker hem och äter middag oavsett var i landet de bor. Traditionen är så stark att det leder till trafikkaos varje år.

– För kineser som är utomlands är det hopplöst att försöka ringa hem. Det går aldrig att komma fram.

Motsvarighet till julpynt?

– Dörrgudar klistrar  på portarna. Det är bilder av generaler eller sagofigurer som funnits i historien. Gudarna skyddar de som bor där så att det onda inte kommer in. Många skriver även dikter i kalligrafi och klipper figurer i rött papper för dekoration.

Presenter?

– Vuxna köper inte presenter till varandra, men barnen får pengar i röda kuvert. Det ska ge dem lycka.

– Det är också tradition att köpa nya kläder och skor inför nyåret. Det symboliserar att allt är nytt.

Typiska nyårsrätten?

– Att äta god mat av olika typer är en viktig del av nyårfirandet. Men vad man äter beror på i vilken del av landet man bor. En klassisk maträtt är water dumplings. Det är degknyten som man kokar eller steker. Man brukar också fritera ganska mycket kött och grönsaker.

Vad händer efter maten?

– Tidigare samlades familjen alltid och tittade på den nationella tv-kanalens nyårsgala. Men i dag har programmet förlorat i popularitet och många unga träffas kanske för att spela kort, gå till något tehus eller sjunga karaoke. Men de flesta brukar vänta till tolvslaget och gå iväg först efter fyrverkerierna.

och på nyårsdagen?

– På Nyårsdagen ska man kliva upp tidigt och gå för att hälsa på släktingar. Man brukar inte stanna länge bara gå förbi och hälsa. En del tycker att det är gammeldags, men traditionen sitter fortfarande ganska djupt förankrad.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: