Theadamlife

Orienterarna anfaller

Kategori: På svenska

O-ringen har kommit till stan. Ja, jag hade inte heller någon aning om vad det var för någo innan jag fick det förklarat för mig. De har sin egen hemsida som jag har hänvisat en miljon turister till vid det här laget. Där står det i alla fall:

O-Ringen är Sveriges största idrottsäventyr och världens största orienteringsfest som avgörs varje år i juli vecka 30, på nya platser år efter år. När tävlingen startade 1965 var det under namnet 5-dagars, och som det namnet antyder är det tävling i fem dagar för deltagarna


Det är denna tävling som i alla fall just nu är på gång i Eksjö och som vi på turistbyrån har våndats, planerat och stressat över de senaste veckorna. Nu är alltså domedagen slagen, idag började tävlingarna men turisterna kom redan igår, tror vi slog rekord på hur många som kom in och ville ha personlig hjälp av oss. Typiskt är också att alla turister jämt kommer i ruscher så samtidigt som det står 8 pers i kö som vill ha hjälp så ringer båda telefonerna och broschyrerna som alla vill ha tar slut. Alltså blir det lite stressigt och jag har ändå bara jobbat kvällspasset än så länge! Imorgon ska jag ha mellanpasset, får se hur det går, kommer bli helt slut i huvudet men det är också kul när det är massa att göra, man kommer in i ett flow liksom.

För att ni ska få en omfattning om hur stort det är så står det även så här på deras hemsida:

O-Ringen är en mötesplats för runt 15.000 - 20.000 orienterare som tillsammans under tävlingsveckan gör runt 75.000 starter. Deltagarna kommer från hela världen och ett 40-tal nationer brukar vara representerade.
Tävlingen är uppdelad i klasser efter ålder och kunnande. Totalt brukar det handla om strax över 100 klasser varje år, från de yngsta i 10-årsklasserna till de verkliga veteranerna i 90-årsklassen.


Okej, så här ser ekvationen ut:
+ Eksjö har 7000 invånare
+Orienterarna är 15 000
+ Orienterarna har även någon familj med sig
= 20 -25000 extra personer som ska få plats i Eksjö!

Inte undra på att eksjö borna var rädda för att de inte skulle få tag i mat, kunna ta ut pengar eller vara säker på att ens kunna spola i toaletten!

I turistbyrån var det ganska mycket kaos, på O-ringen området såg det dock fridfullt ut... 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: